liczby pierwsze
zadanie: Wiadomo, ze wsród szesciu liczb:
1033−9, 1034−9, 1045−9, 1076−9, 1094−9 oraz 10105−9
dokładnie 3 sa pierwsze. Czy podana nizej liczba jest pierwsza?
a) 1033−9 ;
b) 1034−9 ;
c) 10105−9 ;
d) 1094−9 .
ja probowalem zrobic tak:
101=10
10−9=1
102=100
100−9=91
103=1000
1000−9=991
czyli liczba 9 jest o jeden mniejsza od wykladnika przy 10.
np.: obliczajac sume cyfr w liczbie 1033−9 wyszla mi 19
ale na podstawie tego chyba nic ustalic nie mozna?
20 wrz 14:49
Basia:
1034 − 9 = (1017)2 − 32 = (1017−3)(1017+3) nie jest l.pierwszą
1076−9 i 1094−9 tak samo rozłóż i pokaż, że nie są pierwsze
zatem pozostałe trzy muszą być pierwsze
odp: 1033−9 i 1045−9 i 10105−9 są liczbami pierwszymi
20 wrz 15:27
zadanie: a dlaczego (1017−3)(1017+3) nie jest liczba pierwsza? tzn. ze musi byc podzielna przez
jakas liczbe ale jaka?
20 wrz 15:41
ICSP: liczba (1017 − 3)(1017 + 3) jest podzielna na pewno przez 1017 − 3 oraz przez 1017
+ 3
20 wrz 15:49
Mila:
Liczba pierwsza ma tylko dwa dzielniki : 1 i samą siebie.
(1 nie jest liczba pierwszą.)
Liczba p=(1017−3)*(1017+3) jest liczbą złożoną. Jest iloczynem dwóch liczb całkowitych
różnych od 1.
20 wrz 18:46
zadanie: dziekuje
21 wrz 15:41
Mila:
21 wrz 23:56
zadanie: w poniedzialek mam test z matematyki elementarnej i troche sie obawiam
uczylem sie praktycznie przez cale wakacje po trochu
czy jest sie czego bac?
28 wrz 18:45
Mila:
Nie trzeba się bać. Spokojnie trzeba podejść do problemu.
Powodzenia

Jeszcze trochę poczytaj teorii.
28 wrz 18:49
zadanie: postaram sie
28 wrz 18:50
Mila:
Napisz jak było.
28 wrz 18:51
zadanie: dobrze
28 wrz 19:01