Rozwiąż równanie
wajdzik: Rozwiąż równanie |2x−4|−|x−5|=3x+10
x=−2 x=5
Ad.1 x∊(−
∞,−2)
−2x−4+x−5=3x+10
−4x=19
Ad.2 x∊<−2,5)
2x+4+x−5=3x+10
0=−11 x∊∅
Ad.3 x∊<5,+
∞)
2x+4−x+5=3x+10
−2x−1=0
| | 19 | |
Teraz po uwzględnieniu przedziałów ma wyjść x=− |
| (taki jest wynik w książce) i ja tego |
| | 2 | |
nie rozumiem.
Mógłby ktoś wyjaśnić?
20 wrz 14:44
Basia: dobrze rozwiązałeś; błąd jest w odpowiedzi w książce
20 wrz 14:47
ja: Czemu w Ad.1 przedział (−∞,−2)?
Powinien być(−∞,2)
Ponadto zapisujesz wartość ujemną całego wyrażenie w wartości bezwzględnej.
20 wrz 14:49
wajdzik: "ja", wybacz, źle napisałem na początku, jest |2x+4| a nie |2x−4|, Basiu dzięki, też tak
właśnie myślałem ale musiałem się upewnić.
20 wrz 14:52