Oblicz dziedzine funkcji
silverc: Oblicz dziedzine funkcji:
Nie wiem za bardzo jak z tego wyliczyć dziedzine. Może jakaś podpowiedz?
20 wrz 14:26
Basia:
1. x>0 i x≠1 (podstawa logarytmu)
2. x−2≠0 (mianownik ułamka)
| | 2x | |
3. |
| > 0 (liczba logarytmowana) |
| | x−2 | |
zapisujesz (rysujesz) każdy oddzielnie
potem szukasz części wspólnej, bo musi być spełnione 1 i 2 i 3
20 wrz 14:30
Garth:
| | 2x | | 2x2 | |
f(x) = ln[x* |
| ] = ln[ |
| ] |
| | x−2 | | x−2 | |
20 wrz 14:31
Garth:
Ale tutaj podstawa logarytmu jest chyba e?
20 wrz 14:33
Basia: | | 2x | | 2x2 | |
może i tak; tylko po co pisać x* |
| zamiast |
| ? |
| | x−2 | | x−2 | |
ale niezbadane są pomysły układających zadania
20 wrz 14:40
Garth:
Coz, mozna by rowniez rzec, ze funkcja ta wyglada tak:
| | 2x | |
f(x) = ln[x] * |
| , wiec tutaj dziedzina tez by byla inna. |
| | x − 2 | |
Gdybania.

Ciekawe gdzie sie podzial autor posta.
20 wrz 14:43
silverc: Jestem

Ja miałem takie zadanie na egzaminie w związku z obliczeniem asymptot, a że nie
wiedziałem jak obliczyć dziedzine tego to nie ruszyłem dalej zadania
20 wrz 14:48
Garth:
No to teraz prosimy o dokladne podanie co jest podstawa, a co liczba logarytmowana.
20 wrz 14:51
silverc: Jakbym ja wiedział takie rzeczy to nie prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu.
20 wrz 16:17
asdf: no to jak nie wiesz co jest podstawą, a co argumentem logarytmu to my mamy tez wiedziec?
20 wrz 16:24