Rozłóż na czynniki:
kamczatka: Rozłóż na czynniki:
x4+10x3−90x−81
(x2−9)(x2+9)+10x(x2+9)
(x2)(x2+9+10x) i moje pytanie gdzie się podziało (x2+9) ?
20 wrz 13:33
kamczatka: w 2 linijce powinno być (x2−9)(x2+9+10x)
20 wrz 13:33
wredulus_pospolitus:
pierwszy krok prawidłowy ... drugi ... skąd to

a*b + c*b = (a+c)*b <−−−− to masz zastosować, gdzie:
a = (x
2−9)
b = (x
2+9)
c = 10x
20 wrz 13:35
kamczatka: tak w odpowiedziach mam i nie wiem czemu tak właśnie
20 wrz 13:36
ICSP: źel jest

x
4 − 81 + 10x
3 − 90x
(x
2 − 9)(x
2 + 9) + 10x(x
2 − 9)
20 wrz 13:36
wredulus_pospolitus:
wyłączaniem przed nawias
np. jak masz 8 + 2√2 ... to możesz to zapisać jako: 2*(4+√2)
analogicznie tutaj
20 wrz 13:36
kamczatka: czyli już wszystko jasne zły znak był
20 wrz 13:38