log_x^2-1
ss: logx2−1(x2−2x−3)
(x−1)(x+1)>0 x=1 x=−1
x2≠2
√2 i −√2
x1=3
x2=−1
mógłby ktoś narysować to na osi ?
20 wrz 13:23
wredulus_pospolitus:
1)
gdzie jest podana dziedzina

ciebie chyba pokiełbasiło, że ktoś narysuje to 'monstrum' bez zrobienia badania przebiegu
zmienności funkcji
20 wrz 13:32
ICSP: wredulus on ma określić dziedzinę oraz chce aby narysować mu na osi założenia do dziedziny

1
o x ∊ (−
∞ ; −1) ∪ (1 ; +
∞)
2
o x ≠ ±
√2
3
o x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [3 ; +
∞)
20 wrz 13:35
wredulus_pospolitus:
ehhh ... ja chyba coraz starszy jestem ... coraz mniej i mniej rozumiem 'młodziaków'
20 wrz 13:36
Basia:

1. ma być (x−1)(x+1)>0 czyli x∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞)
ale to za mało
jeszcze musi być
2. x
2−1 ≠ 1 ⇔ x
2≠2 ⇔ x≠ −
√2 i x≠
√2
czyli teraz mamy
x∊(−
∞;−
√2)∪(−
√2;−1)∪(1;
√2)∪(
√2;+
∞)
i musi być
3. x
2−2x−3>0 ⇔ (x+1)(x−3)>0 ⇔ x∊(−
∞;−1)∪(3;+
∞)
część wspólna:
(−
∞;−
√2)∪(−
√2;−1)∪(3;+
∞)
20 wrz 13:38
Basia:
ICSP skąd domknięcie przy 3 ?
20 wrz 13:39
ICSP: Nie wiem skąd

Oczywiście powinny być otwarte :
3
o x ∊ (−
∞ ; −1) ∪ (3 ; +
∞)
Dziękuję
Basiu za zwrócenie uwagi
20 wrz 13:41
Basia: wiesz, mnie się ostatnio taki idiotyzm udało napisać, że zwątpiłam i tym razem w siebie

miewamy takie dni
20 wrz 13:43