Wykaż, że da się zbudować trójkąt
max: Wykaż, że z liczb √(a2−b2)(a−b), √(c2−b2)(c−b) i √(c2−a2)(c−a) da się zbudować
trójkąt
20 wrz 11:44
wredulus_pospolitus:
jakieś warunki co do a,b,c
20 wrz 12:38
max: a,b,c∊N
20 wrz 12:40
wredulus_pospolitus:
do N

a jak definiujecie liczby naturalne

0 ∊ N
20 wrz 12:41
max: 0 nie należy do N
20 wrz 12:43
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie ma warunku, że:
a≠b
a≠c
b≠c
oraz, że 0∉N
to nie jest to prawdą ... bo niech: a=b=c=1
20 wrz 12:45
wredulus_pospolitus:
jeżeli juz będzie warunek, że te liczby sa parami różne od siebie, to:
trzeba niestety z nierówności trójkąta robić −−− nierówność piszesz ... podnosisz obustronnie
do kwadratu (znak się nie zmienia... bo obie strony są dodatnie) i patrzysz co będzie
wychodzić
20 wrz 12:48
max: próbowałem z nierówności trójkąta ale nie wychodziło
20 wrz 12:57
AS: Zał. a > b , c > b , c > a
Trójkę liczb można przedstawić w postaci
(a − b)*√a + b , (c − b)*√c + b , (c − a)*√c + a
Przyjmując a = 5 , b = 4 , c = 7 mamy kolejne wartości
Pierwsza liczba: a = 3
Druga liczba: b = 3*√11 = 9.9498
Trzecia liczba: c = 4*√3 = 6.9282
Połowa obwodu: p = (a + b + c)/2 = 9.9382
Ale p − b = 9.9382 − 9.9498 < 0
co zgodnie z wzorem Herona jest niedopuszczalne.
A więc nie da się zbudować trójkąta,w każdym razie
nie dla każdych trójek liczbowych.
20 wrz 13:06
Vax: Źle przepisane zadanie z tegorocznej Olimpiady Matematycznej... nie odpisywać.
20 wrz 15:44
ICSP: Vax zrobiłeś już te zadania ?
20 wrz 15:46
Vax: Tak, już jakiś czas temu
20 wrz 17:58
PW: A ja tam odpiszę. Z liczb nie da się zbudować trójkąta.
20 wrz 18:15
ICSP: Miałeś z którymś jakieś większe problemy, czy po prostu spojrzałeś na nie i od razu wiedziałeś
jak zrobić ?
20 wrz 22:50
Vax: Wiadomo, że niektóre poszły szybciej, niektóre wolniej ale generalnie pod koniec 1 września
miałem już 11 zadań
20 wrz 23:45
ICSP: a w pierwszym chodzi o to aby pokazać że jeżeli L = P to
L + P = k
2 gdzie k ∊ C ,tak ?
Które twoim zdaniem było najłatwiejsze ?
21 wrz 00:06
Vax: Chodzi o to, żeby pokazać, że L = k
2 albo P = k
2 (Skoro L=P to to samo

) a najłatwiejsze to
jak zawsze 1
21 wrz 00:22
ICSP: nie mój poziom
21 wrz 00:25