pigor: hmm, ... kto to tak ...

"przekombinował" problem

, chodzi po prostu
o rozwiązanie równania :
3x−|1−x|+2|x−2|= 5 , a więc np. tak :
miejsca zerowe dwumianów 1−x=0 lub x−2=0 ⇔ x=1 lub x=2 , zatem
dane równanie jest równoważne alternatywie koniunkcji nierówności :
(x<1 i 3x−1+x−2(x−2)= 5) lub (1≤ x≤ 2 i 3x+1−x−2(x−2)= 5) lub (x>2 i 3x+1−x+2(x−2)= 5) ⇔
⇔ (x<1 i 4x−1−2x+4= 6) lub (1≤ x≤ 2 i 2x−2x−+4= 4) lub (x>2 i 2x+2x−4= 4) ⇔
⇔ (x<1 i 2x= 3) lub (1≤ x≤ 2 i 4= 4) lub (x>2 i 4x= 8) ⇔ x∊∅ lub 1≤ x≤ 2 lub x∊∅ ⇔
⇔ nc[1≤ x≤ 2]] ⇔
x<1;2> − szukany
zbiór rozwiązań . ...
pigor: ..., o kurcze, przepraszam :
powyżej niepełne rozwiązanie, bo nie dałem ważnego warunku,
mianowicie, że : 3x−|1−x|+2|x−2|= 5 ⇔ 3x−5= |1−x|+2|x−2| ma
sens ⇔ 3x−5 ≥0 ⇔ x ≥
53 ⇔
x ≥ 123, a to pozwala mi
rozwiązać dane równanie metodą równań równoważnych
tylko w 2−óch przedziałach np. tak :
3x−|1−x|+2|x−2|= 5 ⇔
⇔ [1
23≤ x≤ 2 i 3x+1−x−2(x−2)= 5] lub [x>2 i 3x+1−x+2(x−2)= 5] ⇔
⇔ (1
23≤ x≤ 2 i 2x−2x+4= 4) lub (x>2 i 2x+2x−4= 4) ⇔
⇔ (1
23≤ x≤ 2 i 4= 4) lub (x>2 i 4x= 8) ⇔ 1
23≤ x≤ 2 lub x∊∅ ⇔
⇔
123≤ x≤ 2 ⇔
x∊ <123 ; 2> − szukany
zbiór rozwiązań . ...