liczby
Kostek:
Liczby k i n są nieparzyste i każda liczb ma tylko 3 dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych
liczb jest podzielna przez 4
(2n+1)2−(2n+1)2
4n2+4n+1−(4n2+4n+1)=0
czy mogę wsiąść takie liczby np
(2n+1)2−(2n+3)2
4n2+4n+1−(4n2+12n+9)
4n2+4n+1−4n2−12n−9
−8n2−8
−8(n2+1)
19 wrz 22:38
Nienor: eee

k=2m+1=abc
n=2z+1=def
a,b,c,d,e,f,m,z ∊ ℕ
a,b,c,d,e,f − liczby pierwsze
k−n=2m+1−2z−1=2(m−z)=2(abc−def)
O ile żadna z liczb pierwszych dwójką nie jest, to abc i def są nie parzyste, a różnica liczb
nieparzystych dzieli się przez dwa.
Dwójką oczywiście żadna z nich być nie może, bo k i n są nieparzyste.
19 wrz 22:47
Kostek: Co jest nie tak ?
19 wrz 22:51
Nienor: Skąd wiesz, że są to liczby kolejne
19 wrz 22:54
Kostek: Nie wiadomo, że ty liczby są kolejne ale nie wiadomo, że takie same
19 wrz 22:55
Kostek: te liczby*
19 wrz 22:55
Nienor: Nie ma to znaczenia. Przez 0 dzielą się wszystkie liczby (tak się umownie przyjmuje). W dalszym
ciągu, nie możesz rozpisywać k i n za pomocą tych samych literek. Oczywiście, że możesz wziąć
jakie chcesz nieparzyste liczby, tylko, że wstawianie konkretnych liczb (lub nazwijmy, to grup
liczb) niczego nie dowodzi
19 wrz 22:59
Kostek: nie wstawiam żadnych liczb
19 wrz 23:00
Mila:
Jeżeli te dwie liczby mają po trzy dzielniki, to znaczy, że są kwadratami liczb pierwszych.
p− pewna liczba pierwsza, p≠2
q− liczba pierwsza różna od p, q≠2
p2−q2=(p−q)*(p+q) dzieli się przez 4, bo
p−q jest parzysta jako różnica dwóch liczb pierwszych nieparzystych.
p+q jest parzysta jako suma dwóch liczb pierwszych nieparzystych.
19 wrz 23:05
Kostek:
Nie znam tej własność, że są to liczby pierwsze
19 wrz 23:05
Kostek:
Mila a bez znajomości tego nie da się rozwiązać tego zadania ?
19 wrz 23:08
Mila:
To właśnie poznajesz. Po to są takie zadania.
Weź kilka przykładów.
liczba 32=9 ma dzielniki: {1, 3, 9}
Liczba 52=25 ma dzielniki{1,5,25}
A liczba nieparzysta, która nie jest kwadratem liczby pierwszej np.15 ma dzielniki {1,3,5,15}
19 wrz 23:44
Kostek: ale jak zapisać liczbę pierwszą ?
20 wrz 18:24
Nienor: zwykle oznacza się je p, ale ze względu na to, że pierwsza nie ma specjalnej formy dla niej,
inaczej mówiąc nie ma ,,wzoru'' dla liczb pierwszych,
20 wrz 20:18