liczba zespolona
wrrr: proszę o pomoc w wypotęgowaniu liczby zespolonej
(3+2i)
4
chodzi o to żeby wykorzystać wzory redukcyjne
29 wrz 14:42
aga: (3+2i)
4=(3+2i)
2*(3+2i)
2 możesz to tak rozpisać ponieważ przy mnożeniu liczb o tych samych
podstawach wykładniki się dodaje, następnie skorzystaj ze wzoru na (a+b)
2, pamiętać trzeba że
i
2= −1
otrzymasz(9+2*3*2i−4)*(9+2*3+2i−4)=(5+12i)(5+12i)=(5+12i)
2=25+2*5*12i−144=120i−119
29 wrz 14:59
wrrr: ten sposób znam chodzi mi o taki drugi gdzie sie stosuje wzory redukcyjne
29 wrz 17:12