Dane są wielomiany P(x)=5x-4, Q(x)=6x+5 i S(x)=3x^2+1. Wielomian V(x) jest ilocz
kamczatka: Dane są wielomiany P(x)=5x−4, Q(x)=6x+5 i S(x)=3x2+1. Wielomian V(x) jest iloczynem
wielomianów P(x) i Q(x), a wielomian W(x) jest iloczynem wielomianów P(x), Q(x) i S(x)
Wyznacz wszystkie liczby b, dla których zachodzi równość W(b)=V(b)
V(x) wyszło mi 30x2+x−20
a W(x) = 90x4+63x3−28x2−39x−20
i co teraz
19 wrz 19:34
.ee: Wskazówka: zachowac postaci iloczynowe wielomianów
20 wrz 01:38
kamczatka: nadal nie wiem jak to zrobić.
20 wrz 13:24
ICSP: V(x) = P(x) * Q(x) = (5x−4) * (6x + 5)
W(x) = P(x) * Q(x) * S(x) = (5x − 4) * (6x + 5) * (3x
2 + 1)
Szukamy takiego b że :
W(b) = V(b) ⇒ W(b) − V(b) = 0
(5b − 4) * (6b + 5) * (3b
2 + 1) − (5b − 4) * (6b + 5) = 0
(5b − 4) * (6b + 5) * [3b
2 + 1 − 1] = 0
(5b − 4) * (6b + 5) * 3b
2 = 0
| | 4 | | −5 | |
b = |
| v b = |
| v b = 0 |
| | 5 | | 6 | |
20 wrz 13:28
kamczatka: skąd wiesz że te 2 ostatnie nawiasy = −1 ?
20 wrz 13:45
wredulus_pospolitus:
a*b*c − a*b = a*b*c − a*b*1 = a*b(c − 1)
20 wrz 13:46