Dany jest wielomian W(x)=x^3-5x^2+3x-15
kamczatka: Dany jest wielomian W(x)=x3−5x2+3x−15
Sprawdź czy liczba W(2−√5) jest całkowita
to jeśli jest (2−√5)3 to obliczać to ze wzoru skróconego mnożenia ?
19 wrz 19:28
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia z pewnością trzeba zastosować, ale przedtem rozłóż wielomian
19 wrz 19:35
bezendu:
W(x)=x2(x−5)+3(x−5)
W(x)=(x−5)(x2+3)
W(2−√5)=(2−√5−5)[(2−√5)2+3)
W(2−√5)=(−3−√5)(12−4√5)
W(2−√5)=−4(3+√5)(3−√5)
W(2−√5)=−16
19 wrz 19:46
kamczatka: nie rozumiem jak to −4 wyciągnąłeś przed nawias?
20 wrz 13:29
wredulus_pospolitus:
(12−4
√5) = (4*3 − 4
√5) = 4*(3−
√5)
20 wrz 13:33
kamczatka: a co z tym nawiasem (−3−√5) ? znak się zmienia ?
20 wrz 13:40
wredulus_pospolitus:
(−1 −
√2) = ((−1)*1 + (−1)*
√2) = (−1)*(1+
√2) = −(1+
√2)
20 wrz 13:45
wredulus_pospolitus:
kamczatka −−− niestety ... masz duże braki z klas podstwowych
20 wrz 13:45
ICSP: z pierwszego nawiasu wyciągnął −1 a z drugiego 4 :
(−3 − √5) * (12 − 4√5) = −1 * (3 + √5 * 4 * (3 − √5 a skoro mnożenie jest przemienne :
= −1 * 4 * (3 + √5) * (3 − √5) = −4 * (3 + √5)(3 − √5)
20 wrz 13:47