Siły pola elektrostatycznego
Piotr 10:
Trivial jak będziesz to zajrzyj tutaj, mam problem z zadaniami z fizyki, jakieś wskazówki
jakbyś mi dał, byłbym bardzo wdzięczny

1.Dwie kulki o takich samych masach m=0,2g, naelektryzowane ładunkami q=10
−8 C każda,
zawieszono na nici, jak na rysunku. Odległość między kulkami wynosi d=3cm. Jaka siła napręża
cześć nici powyżej kulek, a jaka − część nici pomiędzy nimi? Rozpatrz przypadek, gdy kulki są
naładowane: a) jednoimiennie; b) różnoimiennie . Rysunek wygląda tak i na gorze jest literka
A, potem przy ładunku pierwszym B, i przy drugim ładunku literka C. Rysunek na górze jest.
2. Dwie jednakowe kulki o takich samych masach wisiały na nitkach o długości l, zaczepionych w
jednym punkcie. Jedną z kulek odchylono, naelektryzowano ładunkiem q, a następnie puszczono
swobodnie. Jakie były masy tych kulek, jeśli, po ustaleniu równowagi, nitki utworzyły kąt α?
19 wrz 19:05
Trivial: Widzę, że dostaję imienne zaproszenie.

Teraz nie mam czasu, będę później.
19 wrz 19:09
Piotr 10: OK, spróbuję te pierwsze zrobić zadanie, i inne też, bo z drugim to sobie nie poradzę, gdyż
straszny wzór wyszedł w odpowiedzi do którego na pewno bym nie doszedł
19 wrz 19:11
Trivial: Jak idzie?
19 wrz 20:00
Nienor:

2 jest ok. Podpowiedź jedna: jeżeli kulki mają taką samą objętość, po zetknięciu mają taki sam
ładunek.
Niebieska grawitacja, zielona siła Coulomba, czerwona naciąg nici.
19 wrz 20:15
Piotr 10: Ale ten kąt alfa jest po zetknięciu się kulek chyba
19 wrz 20:18
Trivial:
Zależy co dokładnie znaczy "nitki utworzyły kąt α". Między sobą? Jeśli tak, to rysunek taki jak
narysowała Nienor, tyle że zamiast α powinno być na nim napisane 12α.
19 wrz 20:22
Nienor: Pisze wyraźnie, że
po ustaleniu rónowagi. I to tu pokazałam. Kulki są naładowane
jednoimiennie, będą się odpychać, więc znów się wychylą. Po za tym jak to inaczej można to
sobie wyobrazić

<myśli>
19 wrz 20:23
Piotr 10: Ok. Zaraz się zabiorę za te 2 zadania. Kończę zadania z elektrostatystyki z wykorzystaniem
trójkątów
19 wrz 20:23
Nienor: | | 1 | |
Tak, powinno być |
| α, ale brzydko to się na rysunku pisze. |
| | 2 | |
19 wrz 20:24
Piotr 10: Dwie kulki naelektryzowano identycznymi ładunkami i rozsunięto na odległość d. O ile zmieni się
siła oddziaływania tych kulek, jeśli porcję ładunku Δq zdjęto z jednej kulki i przekazano na
drugą kulkę?
ΔF=F1 − F2
F1= .. ?
Jaka jest odległość między tymi kulkami? Nie wiem jak r znaleźć
19 wrz 20:44
Trivial:
Przecież masz napisane jaka jest odległość między nimi.
19 wrz 20:53
Piotr 10: Tylko mam policzyć o ile się zmieni siła, więc muszę znać jaka była na początku a jaka na
końcu.
A na początku nie wiem jaka jest odległość miedzy nimi
19 wrz 20:55
Piotr 10: Albo poczekaj, chyba źle myślałem
19 wrz 20:57
Trivial: Przecież tutaj się odległość nie zmienia...
19 wrz 20:57
Trivial: I tak nawiasem, to ΔF = F2 − F1, a nie na odwrót.
19 wrz 20:57
19 wrz 21:00
Nienor: Kulki takie same, więc po zetknięciu ładunek rozłoży się równomiernie, na każdej kulce będzie
takie samo Q.
19 wrz 21:05
Piotr 10: Ok, dzięki
Nienor
19 wrz 21:06
Trivial:
Dokładnie.
q
1 = q, q
2 = 3q
| | q*3q | |
Przed zetknięciem mamy F1 = k |
| |
| | r2 | |
| | 2q*2q | |
Po zetknięciu (i rozsunięciu na odległość r): F2 = k |
| |
| | r2 | |
| F2 | | 4 | |
| = |
| (wszystko się poskraca). |
| F1 | | 3 | |
19 wrz 21:08
Piotr 10: Ile elektronów brakuje każdemu z dwóch identycznie zjonizowanych atomów, które znajdując się w
próżni w odległości r=10−8m od siebie, odpychają się siłą F=0,9216 *10−11 N? Ładunek
elementarny e=1,6*10−19 C.
Tego nie wiem jak to policzyć
19 wrz 21:12
Nienor: | | (ne)2 | |
F=k |
| , dlaczego  |
| | r2 | |
19 wrz 21:17
Trivial:
Ładunek jest skwantowany.
q = Ne
19 wrz 21:17
Piotr 10: A co to oznacza, że ładunek jest ''skwantowany''
19 wrz 21:19
Trivial:
Ładunek pochodzi z elektronów i protonów, a jest ich całkowita liczba.
19 wrz 21:21
Nienor: Coś w rodzaju, możnago pociąć na określonej wielkości kawałki, mniejsze już nie, a większe to
wielokrotności tego najmniejszego. Przygotowujesz się do matury, czy jakiegoś sprawdzianu, czy
ani to, ani to
19 wrz 21:26
Piotr 10: Do matury

, już w maju
19 wrz 21:27
Trivial:
Matura z fizyki! Ambitnie. Przyznaję się, że maturę z fizyki oblałbym z wynikiem ok. 10%.

W
liceum nic nie umiałem.
19 wrz 21:28
Piotr 10: Naprawdę nic o.O ?.Teraz to Ty ogarniasz każde zadanie

Jeszcze do tego dochodzi matma
rozszerzona i fizyka też roz
19 wrz 21:30
Trivial: Matmę ogarniałem dobrze, fizyki nic.
19 wrz 21:37
Nienor: Ech
Trivial i co te studia z tobą zrobiły, żeby tak fizykę ogarniać
19 wrz 21:39
Piotr 10: Trivial Ostatnie zadanie jeszcze post 19:05 zadanie numer 1.
Jak to zrobić? Jak rozrysować te siły? Występuje tam siła przyciągania lub odpychania oraz siła
ciężkości ?
19 wrz 21:40
Technik: Piotr 10 do matury z fizyki dobry jest Holiday
19 wrz 21:41
Trivial: Nienor, jak się ma wszystkie zajęcia z fizykami to się ją wchłania na drodze osmozy.
19 wrz 21:42
Piotr 10: Technik wiem, że jest dobry

. W szkole mam cienko z fizyką, i teraz jeszcze na
korepetycje chodzę z fizyki i jest o wiele lepiej
19 wrz 21:44
Technik:
Szkoda pieniędzy na korepetycje, kupiłbyś sobie jakieś porządne zbiory
19 wrz 21:46
Trivial: Piotr 10, a może sam spróbuj? Siły będą 3 dla kulki dolnej oraz 4 dla kulki górnej (siła
naciągu nici dolnej i górnej).
19 wrz 21:48
Piotr 10: Tylko, że u mnie fizyka w liceum wygląda tak. Zaczyna się nowy dział, i pan stwierdza, że
większość to było w gimnazjum, więc wypisuje wzorki i od razu zadania. I jak tu robić zadanie,
nie rozumiejąc teorii ? Wiem, że w gimnazjum było, ale każdy wie jak to w gimnazjum jest,
wystarczy wzór, możesz w ogóle nie wiedzieć teorii a będziesz miał 4. A w liceum jak nie
umiesz teorii to już klepa. Pan też omija dużo zagadnień, nie robi z nami tego co trzeba, więc
zacząłem chodzić na korepetycje od czerwca tego roku, po prostu potrzebuję osoby, która mnie
ukierunkuje w dobrą stronę
19 wrz 21:50
Nienor: Holiday niby kierunkuje. Dziwne polecam go wszystkim, a sama nie lubię.
19 wrz 21:59
Piotr 10: a)jednoimiennie
Zrobiłem tak:
F
1 − siła naciągu nici pomiędzy kulkami
F
1=F
e+F
c
F
1=....=3*10
−3 N
Wynik się zgadza
F
2− siła naciągu nici powyżej kulek
F
2=F
e+F
1 − F
c
Tutaj się wynik już nie zgadza
19 wrz 23:22
Trivial:

Na rysunku założyłem ładunki jednoimienne. Siła W to siła ciężkości.
W = mg
Siła F będzie czuła na znaki q
1, q
2.
Gdyby ładunki były różnoimienne siła będzie ujemna i nie trzeba nic liczyć od nowa.
Wybieramy kierunek x tak jak na rysunku (to Ty wybierasz układ współrzędnych).
Z praw Newtona:
N + F − W − T = 0 (góra)
T − F − W = 0 (dół)
Z równania na (dół) mamy
T = W + F
Wstawiamy do równania na (górę) i mamy:
N = T + W − F = (W + F) + W − F = 2W
Pozostało policzyć wartości. Dla ładunków jednoimiennych mamy F > 0, dla różnoimiennych F < 0.
19 wrz 23:49
Piotr 10: OK. Dzięki
Trivial bardzo za pomoc, dzisiejszą/ przez przypadek źle jedną siłę oznaczyłem
eh, Pozdrawiam
20 wrz 00:02
Trivial:
20 wrz 00:07
Piotr 10: Trivial jak będziesz mógł to wejdź, ja będę w niedziele jak coś

Zadanie z ładunkami na nitce
W odpowiedzi
a) jednoimiennie(góra)
N=4*10
−3 N
jednoimiennie( dół)
T=3*10
−3 N
b) róźnoimiennie(góra)
N=4*10
−3 N
róźnoimiennie( dół)
T=3*10
−3 N. W tym właśnie w odpowiedzi jest, że T=10
−3 N
20 wrz 17:00
Trivial:
Ostrzegałem, że raz będziesz miał F > 0, a raz F < 0, czyli:
T = W + F
W pierwszym wypadku będzie:
T = W + |F|
W drugim:
T = W − |F|
20 wrz 18:12