MOGĘ PROSIC O ROZWIĄZANIE JESZCE DWOCH PRZYKŁADÓW JUŻ OSTATNICH PROSZE NAJMOCNIE
DOMINIKA: MOGĘ PROSIC O ROZWIĄZANIE JESZCE DWOCH PRZYKŁADÓW JUŻ OSTATNICH PROSZE NAJMOCNIEJ
y=−3x
2+6x+2
y=−2x
2+8x+3
I proszę to przedstawić w postaci kanonicznej i iloczynowej
Prosze prosze prosze
29 wrz 13:05
DOMINIKA: Proszę mi pomóc
29 wrz 13:09
aga: Pierwszy przykład:
| | b | | b2 − 4*a*c | |
postać kanoniczna na wzór: f(x)=a * (x−p)2 + q gdzie p=− |
| i q=− |
| |
| | 2a | | 4*a | |
| | 6 | | 36−4*3*2 | |
stąd otrzymujemy p=− |
| = 1 ; q=− |
| =5; f(x)= −3*(x−1)2 + 5 |
| | 2 * (−3) | | 4*(−3) | |
postać iloczynowa: obliczamy Δ, Δ=36−4*(−3)*2=36+24=60 ;
√Δ=2 *
√15;
| | −6+2 * √15 | | 3−√15 | |
x= |
| = |
| |
| | −6 | | 3 | |
| | −6−2 * √15 | | 3+√15 | |
x= |
| = |
| |
| | −6 | | 3 | |
| | 3−√15 | | 3+√15 | |
f(x)= (x − |
| )*(x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Drugi przykład:
postać kanoniczna: korzystamy z tych samych wzorów co w poprzednim przykładzie p=−
| | 8 | | 64−4*(−2)*3 | |
|
| = 2; q=− |
| =11; f(x)= −2*(x−2)2 + 11 |
| | 2*(−2) | | 4*(−2) | |
postać iloczynowa: obliczamy Δ, Δ=64−4*(−2)*3=64+24=88 ;
√Δ=2 *
√22;
| | −8+2 * √22 | | 4−√22 | |
x= |
| = |
| |
| | −4 | | 2 | |
| | −8−2 * √22 | | 4+√22 | |
x= |
| = |
| |
| | −4 | | 2 | |
| | 4−√22 | | 4+√22 | |
f(x)= (x − |
| )*(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
29 wrz 14:04
DOMINIKA: dziękuje za zadanko

**
29 wrz 22:25
DOMINIKA: Z Wami przetrwam te Liceum dziękuje bardzo bardzo mocno
29 wrz 22:44