Wyznacz dziedzinę
Kris_garg:
a)
x2 −3x + 2
y= arcsin −−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + 3x + 2
b)
y= arccos ( log (x−3)) 1/2
c)
y= log(x+1) + arcsin√2x
29 wrz 12:29
Eta:
Witam .
Przerabiałam to , wieki temu

Proponuję tak:
D f. arcusin x : x € < −1, 1>
| | x2 −3x +2 | |
a) rozwiąż układ nierówności; −1≤ |
| ≤ 1
|
| | x2 +3x +2 | |
b) D: x −3>0 i −1≤log(x −3)
1/2≤1
c) D: x +1>0 i −1≤
√2x≤1
PS;
AS ......... czy dobrze pamiętam ?( czy mam już luki w pamięci?

Pozdrawiam
29 wrz 13:23
Eta:
w c) nie wiem czy napisałeś :
√2x czy.... √2 *x
jeżeli
√2x to dodatkowo : x≥0
29 wrz 13:25
Eta:
poprawiam chochlika w b)
−1≤[ log(x −3)]1/2 ≤1
29 wrz 13:29
Kris_garg: Dzięki
29 wrz 15:49