trójmian
Kalumniatoris: Wyznacz współczynniki a b c trójmianu w postaci ogólnej ax2+bx+c wiedząc że ma on dwa miejsca
0 (1 i −2)i do jej wykresu należy punkt B=(2;−8)
29 wrz 00:41
AROB: pomogę
29 wrz 00:43
Kalumniatoris: Dzięki z góry
29 wrz 00:49
AROB: I sposób: Do trójmianu podstawiamy 3 dane punkty: (1,0), (−2,0) − z miejsc zerowych oraz
B(2,−8).
(1,0): a + b + c = 0 → c= −a−b podstawiamy do II i III równania
układu
(−2,0): 4a−2b +c = 0
(2,−8): 4a + 2b + c = −8
4a − 2b −a −b = 0
4a + 2b −a −b = −8
3a − 3b = 0
3a + b = −8
a − b = 0 → a = b
3a + b = −8
3a + a = −8 ⇒ a = −2
b = −2, c = −a−b = 2 + 2 = 4
y = −2x2 − 2x + 4
II sposób:
Do postaci iloczynowej trójmianu podstawić dane miejsca zerowe i punkt B:
y = a(x−x1)(x−x2)
−8 = a(2 − 1)(2 + 2)
4a = −8
a = −2
Czyli y = −2(x−1)(x+2)
Po wymnożeniu powyższego otrzymasz pełny trójmian w postaci ogólnej.
29 wrz 01:06
Kalumniatoris: Dzięki, zastosuję drugi sposób, w nim miejwięcej rozumiem ocb.
Dobranoc wszystkim którym będzie chciało się tu zajrzeć.
29 wrz 01:14
Eta:
Wtrącę się i dodam inny sposób rozwiązania ( może komuś sie przyda
zatem x
w= −
12 =>
−b2a= −
12
to a = b
zgadza się tak jak u
AROB a = −2 b = −2
teraz tylko dwa równania z niewiadomymi a i c
29 wrz 01:19
Eta:
Najprostszy jest ten z postaci iloczynowej
AROB 
środek nocy .... pora

Miłych snów,

ja jeszcze zagram w brydża ( z kompem oczywiście i lulu
29 wrz 01:23
AROB: No to paaa! Dobranoc! Do jutra!
29 wrz 01:26