y=x^2−2x−3
DOMINIKA: y=x2−2x−3
Czy ktos może przedstawić mi to w postaci kanonicznej i iloczeniowej
Prosze napisać nie mogę sobie z tym poradzić
29 wrz 00:08
DOMINIKA: prosze prosze prosze
29 wrz 00:09
Eta:
Można też tak:
y = x2 −2x +1 −1 −3 = ( x −1)2 −4
y = ( x −1)2 − 4 −−− to postać kanoniczna W( 1, −4)
y = x2 +x −3x −3 = ( x2 +x) −3( x +1) = x( x +1) −3( x+1) = ( x+1)( x−3)
więc y = ( x +1)( x −3) −−− to postać iloczynowa
miejsca zerowe to: x = −1 x = 3
29 wrz 00:19
DOMINIKA: DZIĘKUJĘ MOCNO MOCNO MOCNO

MOGĘ PROSIC O ROZWIĄZANIE JESZCE DWOCH PRZYKŁADÓW JUŻ OSTATNICH PROSZE NAJMOCNIEJ

y=−3x
2+6x+2
y=−2x
2+8x+3
I proszę to przedstawić w postaci kanonicznej i iloczynowej
Prosze prosze prosze
29 wrz 00:23
DOMINIKA: proszę pomóc nie moge sobie z tym poradzić
29 wrz 00:36
DOMINIKA: Wie ktos jak to zrobić prosze mi pomóc

((
29 wrz 00:45
Eta:
Dominika
czy umiesz liczyć deltę?
napidsz mi to Ci pomogę
29 wrz 00:49
DOMINIKA: Nie nie umię liczyć
29 wrz 13:02