geometria
zadanie: 1. Czy istnieje trójkat, którego wysokosci maja długosci
a) 5, 5, 11 ;
b) 5, 5, 3 ;
c) 5, 5, 9 ;
d) 5, 5, 2 ?
jezeli 2 wysokosci w trojkacie sa rownej dlugosci to czy taki trojkat nie jest rownoramienny?
2. Czy istnieje czworoscian, którego wysokosci maja długosci
a) 5, 5, 5, 4 ;
b) 5, 5, 5, 2 ;
c) 5, 5, 5, 16 ;
d) 5, 5, 5, 1 ?
18 wrz 21:36
zadanie: 1. h
a=5=h
b
h
c=11
5a=5b
b=a
a*h
a=c*h
c
5a=11c
11c=5a
| | 5 | |
w trojkacie a+b>c czyli a+a> |
| a |
| | 11 | |
odp. tak istnieje taki trojkat
dobrze?
18 wrz 22:12
zadanie: a co z czworoscianem?
18 wrz 22:13
PW: Spróbuj poprzez objętość (poprzedni sposób można nazwać "poprzez pole").
18 wrz 22:27
Mila:
1) Jeżeli dwie wysokości w trójkącie są równej długości to trójkąt jest równoramienny.
2) W trójkącie, badasz, czy suma długości dwóch krótszych boków jest większa od długości
trzeciego boku.
odp.
Tak
3) W następnym zadaniu , tak, jak radzi
PW.
18 wrz 23:22
zadanie: dziekuje
a jaki jest warunek na istnienie czworoscianu?
19 wrz 08:35
zadanie: czyli ze wzoru na objetosc czworoscianu V=U{1}[3}*Pp*H
Pp=U{1}[2}*a*ha
a czy jezeli 3 wysokosci czworoscianu sa rownej dlugosci to czy ten czworoscian jest jalis
szczegolny w sensie skladajacy sie ze scian o trojkatach rownoramiennych badz innych?
a*ha*Ha=b*hb*Hb
a*ha*5=b*hb*5
a*ha=b*hb
czy wysokosci ha i h−b sa rowne? wtedy a=b
jaki jest warunek na istnienie czworoscianu?
19 wrz 18:48
zadanie: ?
19 wrz 19:18
Mila:
Wg mnie jest to ostrosłup prawidłowy trójkątny.
Porównaj objętości:
| 1 | | a2√3 | | 1 | |
| * |
| *H= |
| a*hb*h, [h=5,H=4 w przykładzie (a)] |
| 3 | | 4 | | 2 | |
oblicz z tego a, ma wyjść dodatnie, h
b − liczysz z tw. Pitagorasa.
Wyprowadziłam wzór ogólny, ale jeszcze sprawdzam i myślę nad innym sposobem.
Policz wg tego sposobu.
19 wrz 19:32
zadanie:

dobrze tylko mam pytanie do tego wzoru bo po lewej stronie jest wzor na objetosc a po prawej?
jezeli tez na objetosc to czemu nie ma U{1}[3}? i jak pada wysokosc h? bo przeciez musi sie to
sobie rownac?
19 wrz 19:58
zadanie: tylko tak sie teraz zastanawiam, ze hb to wysokosc w trojkacie rownoramiennym bo prawa strona
to pole trojkata rownoramiennego? bo na poczatku myslalem, ze rownobocznego ale skoro a*hb
19 wrz 20:04
zadanie: | | 1 | |
ale i tak nie wiem co z tym |
| ? |
| | 3 | |
19 wrz 20:05
Mila:
| | 1 | |
Zapomniałam o |
| z prawej. |
| | 3 | |
h
b to wysokość ściany bocznej.
Po kolacji, napiszę więcej.
h to wysokość ostrosłupa poprowadzona do ściany bocznej i nie interesuje Cię gdzie pada.
S−b − pole ściany bocznej.
Masz odpowiedzi?
19 wrz 20:12
zadanie: a) tak
b) tak
c) tak
d) nie
19 wrz 20:17
Mila:
Mam warunek z porównania objętości: (postaraj się wyprowadzić)
9H
2>h
2⇔
19 wrz 20:46
zadanie: | | 3a2 | | 576+3a2 | |
hb2=16+ |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
| 1 | | √3a2+576 | |
| *a* |
| *5=a2√3/:a |
| 2 | | 6 | |
5(
√3a2+576)=12a
√3/()
2
25(3a
2+576)=432a
2
75a
2+14400=432a
2
357a
2=14400/:3
119a
a=4800
chyba dobrze?
19 wrz 20:57
Mila:
Nie licz za każdym razem, wyprowadź wzór na ogólnych danych. Wiem, że potrafisz.
Jeśli Ci nie wyjdzie, to nie wyrzucam kartki, napiszę.
Niepotrzebnie liczysz a do końca, ma wyjść >0, bo to oznacza, że ścianki boczne nie "zwiną" się
na podstawę.
19 wrz 21:29
zadanie: | 1 | | a2√3 | | 1 | | 1 | |
| * |
| *H= |
| * |
| *a*hb*h |
| 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
a
2√3*H=2ah
b*h/ :a
a
√3*H=2h
b*h /()
2
3a
2*H
2=4h
b2h
2
| | 576+3a2 | |
3a2H2=4h2* |
| / *36 |
| | 36 | |
108a
2H
2=4h
2*(576+3a
2)
108a
2H
2=2304h
2+12a
2h
2
9a
2H
2−a
2h
2−192h
2=0
a
2(9H
2−h
2)=192h
2
a
2 nie moze byc rowne liczbie ujemnej wiec mianownik musi byc wiekszy od zera (licznik jest
wiekszy od zera) czyli 9H
2−h
2>0
9H
2>h
2
3H>h /:3
dobrze?
19 wrz 22:01
19 wrz 22:03
zadanie: ?
19 wrz 22:59
Mila:

I teraz sprawdzasz tylko ten warunek.
19 wrz 23:06
zadanie: dziękuje
19 wrz 23:24
Mila:

Mój licznik jest trochę inny.
| | 1 | | a2 | |
hb2=( |
| a√3)2+H2= |
| +H2 |
| | 6 | | 12 | |
a
2√3*H=2a*h
b*h / :a
a
√3*H=2h
b*h /
2
9a
2*H
2−h
2*a
2=12h
2*H
2
9H
2>h
2
19 wrz 23:36
zadanie: dziekuje
20 wrz 14:33