Równanie
Grzegorz: Wyznacz zbiór wszystkich liczb spełniających równanie √x2 +2x +1 − √x2 − 2x +1 = 2
18 wrz 19:52
ayioo: mistrzu, musisz zauwazyc, ze x2 + 2x + 1 = (x + 1)2, i podobnie z drugim; wtedy skorzystac z
tego, ze √x2 = |x|
18 wrz 19:55
bezendu:
√(x+1)2−√(x−1)2=|x+1|−|x+1|=2
|x+1|−|x−1|=2
10 (−∞,−1)
−x−1−(−x+1)=2
−x−1+x−1=2
0=4
20 <−1,1)
x+1−(−x+1)=2
x+1+x−1=2
2x=2
x=1 ∉<−1,1)
30 <1,∞)
x+1−(x−1)=2
x+1−x+1=2
0=0
równanie spełnia każda liczb x≥1
18 wrz 20:02
Grzegorz: dzięki mistrzu
18 wrz 20:03