elwi
elwi: w= x3+2x2−3x−6 / x3+x2−2x
w(x)=2√5−1
pod x musze podstawic 2√5−1 ale niei wem jak to obliczyc
18 wrz 19:21
sushi_ gg6397228:
zacznij od porzadków
w liczniku pogrupuj i zrob postac iloczynowa
w mianowniku : wyciagnij cos przed nawias i potem z Δ−−> postac iloczynowa
cos sie skroci i bedzie latwiej policzyc
18 wrz 19:23
bezendu:
| x3+2x2−3x−6 | |
| D=R\{0,1,−2} |
| x3+x2−2x | |
| (x+2)(x−√3)(x+√3) | |
| |
| x(x+2)(x−1) | |
| (x+√3)(x−√3) | |
| teraz podstawiaj |
| x(x−1) | |
18 wrz 19:24
elwi: DZIEKUJE

!
18 wrz 19:26