ok
to czekam
byłbym wdzięczny również za wyjaśnienia co do tych potęg np na podstawie jakich wzorów, bo
osobiście nie moge się tam żadnych dopatrzyć a jak obliczam to za każdym razem mi źle wychodzi
| an | ||
i | = an −m | |
| am |
w 1/ wynik : 2
2/ wynik : 1,2
tak mi wyszło
| (43)0,4 | 41,2 | |||
a)...= 0,3−0,5+1,5 * | = 0,3 * | = 0,3 * 4 = | ||
| 40,2 | 40,2 |
| |||||||||||||||||
b) ...= | = | ||||||||||||||||
| 3 * 212 |
| |||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||
| 3 * 212 |
| 434 | (22)34 | |||
= | = | = | ||
| 3 * 212 | 3 * 212 |
| 232 | 2 | |||
= | ||||
| 3 * 212 | 3 |
dzięki Wam przetrwałem liceum może razem z Wami uda mi się przetrwać studia
Powodzenia, Damianie
b) 20,75*3075*21,5*3−0,75*2−0,75*3−1*2−0,5=
= 21 *3−1= 23
Dobranoc, Powodzenia na studiach
Podam jeszcze raz:
63/4 = (2*3){0,75) = 20,75 *3{0,75)
(43)0,75= 40,75*3−0,75 = 22*0,75*3−0,75= 21,5*3−0,75
3√2 = 31*20,5 −−−− skoro jest w mianowniku
więc przenosząc do licznika , wykładnik potęgi bedzie ujemny
| 1 | ||
czyli | = 3−1*2−0,5
| |
| 3√2 |
a wydawało mi sie prostsze w obliczeniach? ( nieprawdaż?
zawsze to coś nowego
DZIĘKI
Damianie , zmias tworzyć ułamki piętrowe z potęgami
łatwiej jest potęgi z mianownika poprzenosić do licznika
( ale z przeciwnymi wykładnikami.
bo :
| 1 | 1 | |||
= a−1 ,,,,, lub | = a2
| |||
| a | a−2 |