matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
OSTROSŁUP PRAWIDŁOWY
kati:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o krawędzi podstawy 6cm.Wysokośc ściany bocznej jest równa 7cm.Oblicz Pc i V.
18 wrz 19:10
dero2005:
a = 6 h
s
= 7 P
p
= a
2
= 6
2
= 36 P
b
= 2ah
s
= 2*6*7 = 84 P
c
= P
p
+ P
b
= 36 + 84 = 120 H =
√
h
s
2
− (
a
2
)
2
=
√
7
2
− 3
2
=
√
49−9
=
√
40
= 2
√
10
P
p
*H
36*2
√
10
V =
=
= 24
√
10
3
3
18 wrz 19:48