matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz punkty przecięcia
aleksandrax33:
dana jest prosta 3x−2y−4=0 oblicz punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układów współrzędnych, sporządź wykres i oblicz pole trójkąta zawartego między tą prostą i osiami układów współrzędnych
18 wrz 19:08
bezendu:
3x−2y−4=0 −2y=−3x+4/2 −y=−1,5x+2 /(−1) y=1,5x−2 1,5*0−2=y y=−2 S=(0,−2) 1,5x−2=0 1,5x=2
4
4
x=
P=(
,0)
3
3
|OS|=2 Policz teraz OP i podstaw do wzoru na pole trójkąta
18 wrz 19:18