równania wykłądnicze
edźka: prosze o pomoc, trudne ! wyznacz wszystkie wartości parametru m dla któych równanie
2x+2x−1+2x−2+.....= 22x−1+m ma tylko jedno rozwiązanie.
18 wrz 18:10
sushi_ gg6397228:
zauwaz, że masz sumę ciagu geometrycznego nieskonczonego
18 wrz 18:12
edźka: czyli muszę policzyć sume na ten ciąg czyli s=11−q gdzie q= 2x−1 : 2x jednak nie wiem
co dalej.
18 wrz 18:17
sushi_ gg6397228:
zrób tak z pozostałymi liczbami
potem 2
x przed nawias i co mamy...
18 wrz 18:22
edźka: nie wiem jakie założenia gdyż rozumiem że delta musi byćc równa zero. mam takie równanie po
podłożeniu pomocniczego t przy założeniu że t jest większe od 0. t2 −4t+2m= 0 . tylko nie
rozumiem dlaczego w odpowiedza ch mam podsane jeszcze drugie założenia że delta jest większa
od zera i t1 i t2<0 przecież , jak dla mnie , gdy delta jest większa od zera to są dwa
pierwiastki a nie jeden .
18 wrz 18:31
sushi_ gg6397228:
w zadanie nie napisali: wyznacz m, dla ktorego rownanie ma jedno miejsce zerowe
tylko napisali, kiedy DWIE KRZYWE PRZETNĄ SIĘ W JEDNYM PUNKCIE
18 wrz 18:49
PW: | | 1 | |
Dla wygody podstawmy 2x=u, q= |
| |
| | 2 | |
4u=u
2+2m
−u
2+4u=2m
−u(u−4)=2m
Po co zaraz Δ? Rysujemy funkcje kwadratową −u(u−4) i prostą y=2m i wszystko jasne.
18 wrz 19:02