trójmian kwadratowy
lulu5: Uzasadnij,że liczby p i q sa dodatnie, to trójmianu kwadratowego p=px2+ q nie można
przedstawić w postaci iloczynowej.
18 wrz 17:57
sushi_ gg6397228:
przenies na jedna strone i policz Δ
18 wrz 18:10
lulu5: pomyłka powinno być tak y=px2 +q
18 wrz 18:14
PW: No, po tej poprawce to wiem. Nie trzeba liczyć Δ, po prostu trójmian przyjmuje tylko wartości
dodatnie.
18 wrz 18:16
Mila:
p,q∊R
+
| q | | q | |
| >0 ⇔(x2+ |
| )>0 dla x∊R, brak pierwiastków rzeczywistych. |
| p | | p | |
18 wrz 18:17
lulu5: tak ale to trzeba uzasadnić w sposób matematyczny
18 wrz 18:18
lulu5: nie można przedstawić w postaci iloczynowej , jeżeli Δ<0
18 wrz 18:24
lulu5: prosze o pomoc
18 wrz 18:26
Mila:
Brak pierwiastków rzeczywistych⇔Δ<0
oblicz Δ, to się przekonasz.
18 wrz 18:27
Mila:
Z deltą:
y=px2 +q
Δ=02−4*p*q=−4pq<0, bo p>0 i q>0
18 wrz 18:29
lulu5: do liczb rzeczywistych nie zaliczamy ujemnych ?
18 wrz 18:30
lulu5: a juz pojmuję dzięki Mila, dopiero na liczbach a tak słownie nie
18 wrz 18:32
lulu5: a to takie proste było
18 wrz 18:33
PW: Misiu, nie upieraj sie z ta deltą. Stosuje się ją przy "pełnej" postaci
f(x) = ax2+bx+c
Przy "niepełnej"
f(x)=px2+q
po co delta?
Gdyby funkcja dała się przedstawić w postaci iloczynowej
f(x)=p(x−x1)(x−x2),
to x1 l byłaby miejscem zerowym (piszę tylko o x1, bo x2 może być tą sama liczbą).
Skoro funkcja jest dla wszystkich x dodatnia, to nie ma miejsc zerowych, czyli nie ma rozkładu.
18 wrz 18:37
Mila:
Witaj PW, z tą deltą nie mogą się licealiści rozstać.
18 wrz 18:40
PW: 
Bo nie „skąd się to wzięło”, ino „jak to się robi”.
18 wrz 18:44