Kombinacje
Jony: Mam problemy z zadaniem z kombinacji a mianowicie :
( 12 3 )/ (14 5 ) wychodzi mi wynik 660/6006 a w odp piszę że 10/91 co zrobiłem źle ?
18 wrz 17:27
wredulus_pospolitus:
a skrócic licznika z mianownikiem to juz nie możemy
18 wrz 17:28
Jony: może rozpiszę jak je robiłem
12!/3!*9! / 14!/5!*9! = 9!*10*11*12/3*2*1*9! : 9!*10*11*12*13*14/9!*5*4*3*2*1 = 5*11*4 *
3/6006
18 wrz 17:34
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz Ci napiszę:
skróć licznik z mianownikiem
| | 2 | |
to co jakby Ci wyszło |
| to byś się pytał dlaczego masz źle bo w odpowiedziach jest |
| | 4 | |
18 wrz 17:35
Jony: nie kumam jak mam skrócić 660 z 6006
18 wrz 17:37
wredulus_pospolitus:
Jony −−− kłania sie podstawówka
| 660 | | 330*2 | | 330 | | 110*3 | | 110 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = ... i teraz |
| 6006 | | 3003*2 | | 3003 | | 1001*3 | | 1001 | |
| | 10*11 | | 10 | |
'trick' niesamowity ... = |
| = |
| tara |
| | 91*11 | | 91 | |
a skąd wiem że 1001 jest podzielne przez 11


sprawdź 'cechy podzielności przez 11 ... albo
po prostu mniej panie odruch wstukania do kalkulatora cyfr i sprawdzania czy się przypadkiem
nie da podzielić
18 wrz 17:40
Jony: z innymi liczbami bym skrócił ale o tym sposobie nie pomyślałem . Wiem jak się skraca

.
Dzięki
18 wrz 17:42
Mila:
| | 9!*10*11*12 | | 10*11*12 | |
=U{12!}{3!*9!]= |
| = |
| iloczyny można upraszczać |
| | 9!*6 | | 6 | |
=10*11*2
| | 14! | | 9!*10*11*12*13*14 | |
= |
| = |
| = |
| | 5!*9! | | 9!*1*2*3*4*5 | |
| | 10*11*12*13*14 | |
= |
| =11*13*14 |
| | 10*12 | |
| 10*11*2 | | 20 | | 10 | | 10 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 11*13*14 | | 13*14 | | 13*7 | | 91 | |
18 wrz 17:44