Rozłóż wielomian na czynniki
donut: WIELOMIANY.
witam wszystkich, mam problem ze zrozumieniem pewnego zadania, więc proszę o pomoc i
wytłumaczenie.
Polecenie: Rozłóż wielomian na czynniki.
przykład
a) w(x)= (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
wyliczyłam deltę, wyliczałam x1 i x2 z obu nawiasów, ale kompletnie nie zgadza mi się
odpowiedź...
Odpowiedzią ma być w(x)=4(x−1/2)(x+1/2)(x−3)2
O ile jestem w stanie zrozumieć skąd wzięły się wszystkie nawiasy to nie jestem w stanie
ogarnąć skąd ta 4 z przodu?
18 wrz 17:26
wredulus_pospolitus:
pamiętaj że:
W(x) = ax2 + bx + c <−−− postać ogólna
W(x) = a*(x−x1)*(x−x2) <−−− postać iloczynowa
18 wrz 17:27
donut: ale skąd a wychodzi mi 4?
18 wrz 17:28
wredulus_pospolitus:
(2x2−5x−3) = 2*(x− (−0,5))*(x−3)
(2x2−7x+3) = 2*(x− 0,5)*(x−3)
a więc:
W(x) = (2x2−5x−3)*(2x2−7x+3) = 2*(x+0,5)*(x−3)*2*(x− 0,5)*(x−3) =
= 2*2*(x+0,5)*(x−0,5)*(x−3)2 = 4*(x+0,5)*(x−0,5)*(x−3)2
18 wrz 17:31
donut: już zrozumiałam, głupia o tym nie pomyślałam

dziękuję bardzo za naprowadzenie, teraz
rozumiem!
18 wrz 17:32
Mila:
f(x)=2x
2−5x−3
miejsca zerowe:
Δ=25+4*2*3=49
| | 5−7 | | −1 | | 5+7 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =3 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
postać iloczynowa trójmianu:
g(x)=2x
2−7x+3
Δ=49−4*2*3=25
| | 7−5 | | 1 | | 7+5 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =3 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
postać iloczynowa trójmianu kwadratowego
⇔
| | 1 | | 1 | |
W(x)=2*(x−3)*(x+ |
| )*2*(x−3)*(x− |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
W(x)=4*(x−3)2*(x− |
| )*(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 17:33