liczby rzeczywiste
lelo: wartość wyrażenia (x2 − 3)(x4 + 3x2 + 9) dla x= 6√2 jest rowna
18 wrz 17:05
Bogdan:
Najpierw Twoje obliczenia
18 wrz 17:15
wredulus_pospolitus:
zauważ że masz wyrażenie postaci:
(a−b)*(a
2+a*b+b
2) −−−− wskazówka: wzory skróconego mnożenia
18 wrz 17:15
Mila:
x=6√2=216
w(x)=(x2 − 3)(x4 + 3x2 + 9)=(x2)3−33=x6−27 [wzór (a−b)*(a2+ab+b2)=a3−b3]
w(6√2)=(6√2)6−27=2−27=−25
albo
w(x)=((216)2−3)*((216)4+3*(216)2+9)=
=(213−3)*(223+3*213+9)=
=(3√2−3)*(3√4+33√2+9)=3√8+33√4+93√2−33√4−93√2−27=2−27=−25
18 wrz 17:22