geometria analityczna
matma: Punkty A (−2,1), B (6,5), C (4,10) i D (−4,7) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
Sprawdź czy czworokąt ABCD jest równoległobokiem.
18 wrz 17:03
wredulus_pospolitus:
sprawdz czy prosta przechodząca przez A i B jest równoległa do tej przechodzącej przez C i D
oraz
sprawdz czy prosta przechodząca przez A i D jest równoległa do tej przechodzącej przez B i C
18 wrz 17:09
Bogdan:
Wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych.
| | 4 | | 1 | | 5 | | 3 | | 6 | |
aAB = |
| = |
| , aBC = |
| , aCD = |
| , aAD = |
| = −3 |
| | 8 | | 2 | | −2 | | 8 | | −2 | |
Nie dwóch par równych współczynników, a więc czworokąt nie jest równoległobokiem.
18 wrz 17:13