geometria analityczna
matma: Punkty A (−1,3), B (−2,0), C (2,−3) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
Oblicz współrzędną wierzchołka oraz pole tego równoległoboku.
18 wrz 17:01
wredulus_pospolitus:
krok 1
wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty A i B
krok 2
wyznaczasz prostą równoległą do prostej z kroku 1 ... ale przechodząca przez punkt C
krok 3
wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty B i C
krok 4
wyznaczasz prostą równoległą do prostej z kroku 3 ... ale przechodząca przez punkt A
krok 5
wyznaczasz punkt przecięcia się prostych z kroku 2 i 4
krok 6
to jest własnie wierzchołek D
18 wrz 17:06
Bogdan:
| | −1+2 | | 3−3 | | 1 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( |
| ; 0) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
xD + (−2) = 2* |
| ⇒ xD = 3, yD + 0 = 2*0 ⇒ yD = 0, D = (3, 0) |
| | 2 | |
Wykorzystując warunki zadania wyznaczamy: E = (−1, 0), F = (2, 0)
|BD| = |−2 − 3| = 5, h = |AE| = |3 − 0| = 3 oraz h = |FC| = |0 − (−3)| = 3
| | 1 | |
Pole równoległoboku P = 2 * |
| *|BD| * h = 5 * 3 = 15 |
| | 2 | |
18 wrz 17:35
Bogdan:

S − punkt przecięcia przekątnych
18 wrz 17:49