Twierdzenie Piatagorasa
Justyna: Proszę bardzo o pomoc !
Dany jest trójkat równoramienny, którego ramię ma długość 4 cm, a podstawa 4 √3. Oblicz
odległość środka podstawy od ramienia trójkata.
28 wrz 23:11
Eta:
Pomagam
28 wrz 23:13
Eta:
rysuję .... chwilę potrwa
28 wrz 23:14
Justyna: No ok, poczekam i dziekuję bardzo
28 wrz 23:20
Eta:

Przepraszam ,ale robiłam herbatkę ( czajnik buczał

)
IACI =IBCI= 4 IABI = 4
√2 IDBI = 2
√2
h
2 = IBCI
2 − IDBI
2 .... podstaw i wyznacz h
nastepnie:
d= IDEI =IFDI −−− to ta szukana odległość
ΔDBC podobny do ΔDEB
podstaw i wyznacz długość IDEI ......
28 wrz 23:30
Justyna: Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego zadania

i smacznej herbatki

hehe


Pozdrwiam
28 wrz 23:38
Eta:
28 wrz 23:40