olga: bylabym wdzięczna za pomoc

stosunek obwodów 2 kwadratów jest równy 7. oblicz pole
każdego z tych kwadratów jeżeli wiadomo, że suma ich pól wynosi 100.
23 wrz 19:15
b.: a,b = długości boków 1. i 2. kwadratu
Mamy
{ 4a/4b = 7,
{ a2+b2=100
stąd wyliczamy a2 i b2...
23 wrz 23:51
bartek9212: x to obwód pierwszego kwadratu
7x to obwód 2 kwadratu
a i b to boki pierwszego kwadratu, czyli:
2*(a+b)=2a+2b=x cobwód pierwszego
x=2a+2b
7x=7*(2a+2b)=14a+14b obwód drugiego
24 wrz 09:57
bartek9212: boki większego kwadratu mają więc 7a i 7b , bo 2*(7a+7b)=14a +14b, więc
a*b+7a*7b=ab+49ab=50ab suma pól obu kwadratów
wiemy że wynosi ona 100, więc
50ab=100/50
ab=2 pole mniejszego kwadratu
teraz od sumy pól odejmiemy pole mniejszego
100-2=98 pole większego kwadratu
Odp: Pole mniejszego kwadratu wynosi 2, a pole większego 98
24 wrz 09:57