Wielomian W(x)=(9x^2-8)(2x^2-x-10) zapisz w postaci iloczynu czterech wielomianó
kamczatka: Wielomian W(x)=(9x2−8)(2x2−x−10) zapisz w postaci iloczynu czterech wielomianów pierwszego
stopnia
pierwszy nawias wiem jak rozpisać (3x−2√3)(3x+2√3)
ale co z 2 nawiasem ? bo Δ wyliczyłem i x1=−20 x2=20,5
a w odpowiedziach mam (3x−2√3)(3x+2√3)(2x−5)(x+2)
18 wrz 16:53
wredulus_pospolitus:
Δ = 1 + 80 = 81
| | 1 +/− 9 | |
x1,2 = |
| = 2.5 lub −2 |
| | 4 | |
18 wrz 16:56
kamczatka: a czemu jest 2x−5 a nie x−2,5 ?
18 wrz 17:00
Mila:
f(x)=(2x2−x−10) zapisujesz w postaci iloczynowej
f(x)=2*(x−2,5)*(x+2)=(2x−5)*(x+2)
18 wrz 17:02
wredulus_pospolitus:
ax2+bx+c = a*(x−x1)*(x−x2) = (a*x−a*x1)*(x−x2)
18 wrz 17:03