Upraszczanie wyrażeń
Jay-Z: | | x+y | |
1) |
| , x,y>0 |
| | √x4+2x3y+x2y2 | |
| x+y | |
| * (...)2 |
| √x4+2x3y+x2y2 | |
| x2+2xy+y2 | | x2+2xy+y2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x4+2x3y+x2y2 | | x2(x2+2xy+y2) | | x2 | |
odpowiedź prawidłowa to
1x, zatem co źle zrobiłem?
| x−y | | √x−√y | |
| * |
| = |
| √x+√y | | √x−√y | |
| | x√x−x√y−y√x−y√y | | x(√x−√y)−y(√x−√y) | |
= |
| = |
| = |
| | x−y | | x−y | |
| | (√x−√y)(x−y) | |
|
| = √x−√y , czy to jest dobrze zrobione? odpowiedź się zgadza |
| | x−y | |
| x−y | | 3√x2 + 3√x3√y + 3√y2 | |
| * |
| = |
| 3√x−3√y | | 3√x2 + 3√x3√y + 3√y2 | |
| | x3√x2 + x3√x3√y + x3√y2 − y3√x2 − y3√x3√y − y3√y2 | |
= |
| = |
| | x−y | |
| | x(3√x2 + 3√x3√y + 3√y2) −y(3√x2 + 3√x3√y + 3√y2) | |
= |
| = |
| | x−y | |
| | (x−y)(3√x2+3√x3√y+3√y2) | |
= |
| = 3√x2 + 3√x3√y + 3√y2 ,,, tutaj odp |
| | x−y | |
również się zgadza, i to samo pytanie co przykładzie 2.

4)
√2x+2√2x−1 −
√2x−2√2x−1, x>1 − nie mam pojęcia jak to ruszyć.. ktoś pomoże?
18 wrz 16:44
Piotr 10: Zad.4
t=
√2x−1 ⋀ t≥0
t
2=2x−1
t
2+1=2x
√t2+1+2t=
√(t+1)2
Dalej już sobie poradzisz
18 wrz 16:47
wredulus_pospolitus:
a)
zauważ, że:
x4 + 2x3y + x2y2 = (x2)2 − 2*(x2)*(xy) + (xy)2 = (x2+xy)2 = x2(x+y)2
i wywalasz to wszystko co miałeś ... bo masz zrobione 'od ręki'
a to co zrobiłeś jest źle ... bo podniosleś do kwadratu ... ale nie pierwiastkujesz tego
później nigdzie
to tak jakby zapisać:
2 = 22 = 4
18 wrz 16:47
Jay-Z: | | x√x−x√y−y√x+y√y | |
błąd= w 2) ma być |
| |
| | x−y | |
18 wrz 16:48
Jay-Z: Ok, teraz rozumiem, dzięki
18 wrz 16:50
Jay-Z: @Piotr 10, nie rozumiem jednak..

skąd 2t tam się wzięło?
18 wrz 17:05
wredulus_pospolitus:
2x + 2
√2x − 1 <−−− na pewno '−1'

zrobię dla
+1
2x + 2
√2x + 1 = (
√2x)
2 + 2*(
√2x)*1 + (1)
2 = (
√2x + 1)
2
18 wrz 17:08
Jay-Z: tak, na pewno, mogę zeskanować..
18 wrz 17:09
wredulus_pospolitus:
no to tak jak napisał Piotr
t = √2x−1 −> t2 = 2x−1 −> 2x = t2+1
więc 2x + √2x−1 = t2+1 + t
18 wrz 17:14
Jay-Z: O, dziękuję!

Pozdrawiam
18 wrz 17:15