matematykaszkolna.pl
graniastosłup Mała :): Przekrój przekątny graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest kwadratem o przekątnej długści 126. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
18 wrz 16:40
wredulus_pospolitus: pole powierzchni i objętość ... czego rysunek chociaż byś zrobiła wzory byś przynajmniej po wypisywała a nie na gotowca czekasz
18 wrz 16:44
Mała :): obliczyć pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa i nie czekam na gotowca po prostu nie wiem od czego zacząć, myślałam że ktoś mi pomorze, w końcu od tego jest ta strona
18 wrz 16:51
wredulus_pospolitus: zaczyna się od ... rysunku emotka następnie ... wypisuje się wzory masz to zrobione nie ... no to do dzieła
18 wrz 16:52
wredulus_pospolitus: następnie patrząc uważnie na rysunek zauważasz, że: znając przekątną kwadratu, można obliczyć jego bok bok kwadratu pokrywa się z dolną krawędzią ostrosłupa ... pokrywa się także z przekątną ściany bocznej graniastosłupa przekątna kwadratu pokrywa się z główną przekątną graniastosłupa w ten sposób masz trzy równania z trzema (krawędzie graniastosłupa) niewiadomymi rozwiązujesz
18 wrz 16:55
Mała :): ja właśnie nie wiem jakiego wzoru użyć żeby obliczyć chociaż długość wysokości ostrosłupa
18 wrz 16:58
Mała :): aa już wiem
18 wrz 16:59
Mała :): dzięki emotka
18 wrz 17:00