Wyznacz pierwiaski wielomianu W(x)=4x^3-12x^2-x+3
kamczatka: Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=4x3−12x2−x+3
18 wrz 16:37
wredulus_pospolitus:
analogicznie do porzednich przykladów
18 wrz 16:38
asdf:
4x3 − 12x2 = 4x2(x−3)
18 wrz 16:38
kamczatka: skąd te 4x2 po prawej stronie ?
18 wrz 16:40
asdf: nie wiem jak mam na to pytanie odpowiedzieć.
18 wrz 16:41
wredulus_pospolitus:
kamczatka −−− wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias
18 wrz 16:42
wredulus_pospolitus:
4x3 − 12x2 = x*(4x2 − 12x) = x*x*(4x − 12) = x*x*4*(x − 3) = 4x2*(x−3)
18 wrz 16:43
kamczatka: dobra już wiem
18 wrz 16:43
kamczatka: a to nie powinno być (4x2−1)(x−3) ?
18 wrz 16:46
wredulus_pospolitus:
asdf rozpisał tylko pierwsze dwa wyrażenia ... a nie całe W(x)
tam masz rację ... W(x) = (4x2−1)(x−3)
18 wrz 16:48