Rozwiąż równanie x^3-9x^2+x-9=0
kamczatka: Rozwiąż równanie x3−9x2+x−9=0
Próbowałem tak:
(x−9)(x2−9+1)=0
ale Δ nie wychodzi
18 wrz 16:35
wredulus_pospolitus:
yyyyyy
a skąd to −9 w drugim nawiasie
18 wrz 16:37
wredulus_pospolitus:
(x2+1) <−−− brak rozwiązań (wyrażenie jest zawsze dodatnie)
18 wrz 16:37
Kejt:
x2(x−9)+1(x−9)=0
(x2+1)(x−9)=0
z pierwszego nawiasu nic nie wyjdzie, więc pierwiastkiem jest tylko 9
18 wrz 16:38
kamczatka: ale to i tak nic w Δ nie zmienia
18 wrz 16:38
kamczatka: aha dzięki
18 wrz 16:39
wredulus_pospolitus:
hej ho Kejt ... i jak tam przygotowania do wielkiego 'startu'
18 wrz 16:40