liczby zespolone
ola: oblicz: z2+i=0
18 wrz 16:11
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
18 wrz 16:22
wredulus_pospolitus:
z2 +i = 0
z2 = −i
(x+iy)2 = −i
x2−y2 + 2ixy = −i
z tego masz:
x2−y2 = 0
2xy = −1
i rozwiązujesz uklad równań
18 wrz 16:23
ola: czyi x=1 i y=−1/2 lub x=−1 i y=1/2 ?
18 wrz 16:28
asdf: wątpie:
(1)2 −(−1/2)2 ≠ 0
18 wrz 16:33
ola: podacie poprawny wynik?

to moze do niego dotre
18 wrz 16:34
wredulus_pospolitus:
nie ... rozwiąż układ równań i podaj wyniki
co my jestesmy

idioci, zeby dawać gotowca studentce, która nie pamięta podstaw ?
18 wrz 16:36
asdf:
zrób tak:
x
2 − y
2 = 0
4x
4 −1 = 0
(2x
2−1)(2x
2+1) = 0
(x
√2 − 1)(x
√2+1)(2x
2+1) = 0
x
√2 − 1 = 0
x
√2 + 1 = 0
...
18 wrz 16:36