geometria analityczna
matma: Uzasadnij, ze prostokąty ABCD i KLMN, gdzie A=(−2,−1) , B=(3,−1), C=(3,1), D=(−2,1), K=(−4,0),
L=(6,0), M=(6,−4), N=(−4,−4) są podobne? Podaj skalę podobieństwa.
18 wrz 16:02
Piotr 10: Np, Oblicz długość odcinka AB, później długość odcinka CD.
Następnie w drugim prostokącie KLMN podobnie.
I pytanie: Kiedy dwie figury są do siebie podobne ?
18 wrz 16:05
wredulus_pospolitus:
prostokąty będą podobne gdy:
− stosunek długości boków będzie taki sam dla obu prostokątów
skalą podobieństwa będzie stosunek długości konkretnego boku z odpowiadającym jemu bokiem
drugiego prostokąta
18 wrz 16:06
Piotr 10: Skale podobieństwa możesz również obliczyć, wykorzystując obwód danych dwóch figur, ale to już
dłuższa droga
18 wrz 16:07