Pierwiastek
Piotrek: Wiem, że to banał, ale co z tego wyjdzie, bo już się pokręciłem.
−√9x2
Czy to będzie |x−3|?
18 wrz 15:49
ICSP: to będzie −|3x|
18 wrz 15:50
wredulus_pospolitus:
a w życiu
√9 = |3|
√x2 = |x|
a więc:
−√9x2 = .....
18 wrz 15:50
Piotrek: Dzięki, to całe zadanko wygląda tak:
przedział −7≤x≤0
√x2+14x+49−
√9x2
|x+7|−|3x|
x+7+3x
4x+7
Wiem, że tak ma być, bo sprawdziłem wynik

Ale dlaczego drugą wartość bezwzględną biorę z
ujemnym znakiem?
18 wrz 15:57
wredulus_pospolitus:
ponieważ masz podane x∊<−7,0>

czyli nie jest liczbą dodatnią ... czyli wartośc bezwzględną
opuszczasz, zmieniając jednocześnie znak wyrażenia pod wartością bezwzględną
18 wrz 16:01
Piotrek: 0 łapie się do tego przedziału skoro jest domknięte przecież, chodzi o to, że wartość
bezwzględna jest ramionami w dół?
18 wrz 16:09
wredulus_pospolitus:
|0| = +0 = −0

pamiętaj ... 0 to ani liczba dodatnia, ani liczba ujemna
18 wrz 16:09
Piotrek: No myślałem, że skoro jest "neutralne" to wartość bezwzględną się opuszcza bez niczego, ale
skoro trzeba zmieniać znaki to ok, postaram się zapamiętać dzięki
18 wrz 16:13
wredulus_pospolitus:
można nie zmieniać ... można zmieniać −−− bez różnicy
18 wrz 16:21
wredulus_pospolitus:
ważne jest że dla całego przedziału <−7,0) trzeba zmienić ... to i dla 0 lepiej zmienić (bo po
co rozdzielać na przypadki ... prawda ?!)
18 wrz 16:22
Piotrek: To znaczy, że −2x+7 też jest na siłę poprawnym wynikiem?
18 wrz 16:30