Wartość przybliżona
ankul112: Mam prośbę proszę o pomoc chodzi o zadanie z mojej popawki z dzisiaj.
Miałam obliczyć wartość przybliżoną dla:
x=√3,94 / 1,01
18 wrz 15:27
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
definicja pochodnej funkcji
| | f(x0+h) − f(x0) | |
f'(x0) = limh−>0 |
| |
| | h | |
z niego wychodzi następujacy wzór:
f(x
0+h) ≈ f'(x
0)*h + f(x
0)
gdzie:
x
0 −−− wartość 'x' dla której jesteś w stanie policzyć wartość funkcji (np. x=4)
h −−− różnica pomiędzy x
0, a tym co masz podane w zadaniu
18 wrz 15:32
ankul112: ale to jest ta całka złożona znaczy z dwoma niewiadomymi?
18 wrz 15:35
wredulus_pospolitus:
hęęę

jaka calka

gdzie tu całkę widzisz

chodziłaś w ogóle na ćwiczenia

a uważałaś na nich czy z psiapsiółką nawijałaś przez 1,5h
18 wrz 15:48
wredulus_pospolitus:
jedyne co musisz zrobić to:
1) wyznaczyć wzór funkcji "opisujący" tą wartość
2) policzenie POCHODNEJ tejże funkcji
3) podstawienie odpowiednich wartości
18 wrz 15:49
ankul112: nic nie nawijałam

pomyliłam się czy to jest funkcja złożona z x0 i y0
18 wrz 16:55
wredulus_pospolitus:
niee to nie jest funkcja złożona z x0 i y0
18 wrz 16:57
asdf: uspokoj sie troche wredulus, nikt Ciebie przeciez nie obraza, a to, ze nie wie jak to policzyc
nie znaczy, ze miala to gdzies.
18 wrz 16:58