Wyznacz
Djuuuuuud: Wyznacz najmniejszą i największą oraz największą wartość funkcji f, w podanym zbiorze Df, jeśłi
f(x)=−3x2+12, Df=<−3,20>
Zrobiłem to w ten sposób
−3≤x≤20 / ...2
9 ≥ x2 ≥ 400 / (−3)
−27 ≥ −3x2 ≥ −1200 / +12
−15 ≥ −3x2+12 ≥ −1188
w odpowiedziach jest max= 12 i min= −1188
to 12 mi nie wychodzi
W czym jest problem?
18 wrz 15:24
wredulus_pospolitus:
w tym ... że wykresem tejże funkcji jest PARABOLA

Twoje rozumowanie byłoby 'słuszne' gdyby na danym przedziale funkcja była monotoniczna (albo
nie jest malejąca <rośnie bądź stała> albo nie jest rosnąca <maleje bądź stała>)
Tak więc ... w tego typu zadaniach możesz robić tak jak zrobiłeś ... ale jeszcze musisz
wyznaczyć wierzchołek paraboli.
Możesz też:
krok 1 ... wyznaczyć wierzchołek paraboli (i sprawdzić czy nalezy do tego przedziału)
krok 2 ... wyznaczyć wartości funkcji na krańcach przedziałów (w −3 oraz w 20)
krok 3 ... z tych trzech wartości wybierasz najmniejszą i największą
18 wrz 15:28
wredulus_pospolitus:
na logikę:
f(x) = −3x
2 + 12 <−−− kiedy to będzie 'największe'

wtedy gdy x=0 (bo dla każdego innego
x
2 to liczba dodatnia ... więc −3x
2 to będzie liczba ujemna)
stąd f
max = 12 (ale to musisz stwierdzić poprzez wyznaczenie wierzchołka paraboli)
18 wrz 15:29
Djuuuuuud: W jaki sposób ten wierzchołek wyznaczyć?
18 wrz 15:30
Djuuuuuud: Za pomoca wzoru ax2+bx+c?
18 wrz 15:48
Djuuuuuud: Z w.w wzoru wyszło mi 12.
18 wrz 15:52
wredulus_pospolitus:
ze wzoru ważne jest wyznaczenie xwierzchołka i sprawdzenie czy nalezy do badanego przedziału
... jeżeli tak to liczysz ywierzchołka
jeżeli nie ... to największa/najmniejsza wartość funkcji moze być tylko i wyłącznie na krańcach
przedziałów (funkcja jest monotoniczna)
18 wrz 15:54
wredulus_pospolitus:
oczywiście mówimy o funkcji kwadratowej (wykres −−− parabola)
18 wrz 15:55
Djuuuuuud: Dzięki. Pozdro.
18 wrz 16:00