Wyznacz parametr m
Ala: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |x+4| − |1−x|. Na podstawie wykresu:
a) wyznacz parametr m, dla którego rozwiązaniem równania f(x)=1 − 2m jest liczba −2
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x+4| − |1−x| = 1 − 2m ma tylko
jedno rozwiązanie
18 wrz 15:08
wredulus_pospolitus:
pytanie 1) czy potrafisz rysować wykresy wartości bezwzględnych ?
jeżeli nie ... no to już wiesz czego się musisz teraz nauczyć
jeżeli tak ... to narysuj y=|x+4| ... na tym samym rysunku narysuj y=|1−x| a następnie
'odejmij' te dwie funkcje od siebie ... co otrzymasz
18 wrz 15:11
Basia: doradzałabym raczej rozpatrzenie kolejnych przedziałów i rysowanie przedziałami
chyba większości taki sposób sprawia mniej problemów
18 wrz 15:21
Ala: W jaki sposób najlepiej rysować wykresy na przedziałach? Najpierw narysować cały, a po
przekształceniach go "uciąć"?
18 wrz 15:29
asdf: zależy jak kto lubi, osobiście bym rysował odpowiednio dla każdego przedziału, żeby nie robić
sobie dodatkowej roboty
18 wrz 15:31