Rozwiąż nierówność
K.: 3x2≥27
3x2−27≥0
(3x−√27) (3x+√27≥0
No, i tu mam problem. Jak dalej to obliczyć, i w jaki sposób zilustrować wykres f. kwadratowej?
18 wrz 14:40
Basia:
3x2 ≥ 27 /:3
x2 ≥ 9
i już nie będzie problemu
18 wrz 14:43
Basia: poza tym (3x2−27) = (√3x−√27)(√3x+√27)
ale naprawdę najpierw podziel przez 3
18 wrz 14:45
K.: Hmm, czyli będzie to tak wyglądało?

3x
2≥27\:3
x
2≥9
x
2−9≥0
(x−
√9) (x+
√9) ≥0
x=
√9 lub x=
√−9
18 wrz 14:48
K.: A przedziały to:
Xε(−∞;−√9) ∪ (√9; +∞) ?
18 wrz 14:59
ZKS:
A czy widziałeś w zbiorze liczb rzeczywistych liczbę √−1? Po drugie czy nie wiesz naprawdę
ile to jest √9?
18 wrz 14:59
K.: No 3 oczywiście, całkiem mi wypadło z głowy
18 wrz 15:01
Basia: na prawdę nie wiesz ile to jest √9 ?
poza tym i zapisem "lub x=√−9" (ma być x= −√9) dobrze
18 wrz 15:02
K.: A co do √−1 to po prostu pomyłka, pierwszy raz jestem na tej stronie. Czyli, jeżeli już mam
to zgubione 3, przedział będzie wyglądał w ten sposób:
xε(−∞;−3) ∪ (3; +∞), tak?
18 wrz 15:04
Basia:
rozwiązanie będzie tak wyglądało

ono nie jest przedziałem; jest sumą przedziałów
to w kwestii formalnej
18 wrz 15:08
K.: W porządku, teraz już będę pamiętać. Dziękuję za pomoc
18 wrz 15:15
asdf: źle domknięte nawiasy
18 wrz 15:42