


Tak wiem, trzeba narysować wykres, i to już mam, ale
jakie granice wziąć dla y? Proszę o jasne odpowiedzi, gdyż bardzo zależy mi na czasie, bo
egzamin tuż tuz.
|Ω| = ∭Ω dxdydz = ∫04 dy ∫4−y6−y dx ∫−√xy√xy dz
+ ∫46 dy ∫06−y dx ∫−√xy√xy dz
= ∫04 dy ∫4−y6−y 2√xy dx + ∫46 dy ∫06−y 2√xy dx
| 2 | 2 | |||
= ∫04 2√y* | [(6−y)3/2 − (4−y)3/2]dy + ∫46 2√y* | (6−y)3/2dy | ||
| 3 | 3 |
| 4 | ||
= | [∫04 √y(6−y)3/2dy − ∫04 √y(4−y)3/2dy + ∫46 √y(6−y)3/2dy] | |
| 3 |
| 4 | ||
= | [∫06 √y(6−y)3/2dy − ∫04 √y(4−y)3/2dy] | |
| 3 |
| 4 | ||
I mamy: |Ω| = | (J(6) − J(4)). | |
| 3 |