równania trygonometryczne - pilne!
Farquad: Rozwiaż równania:
a) cos x= cos(pi−x)
b) sin x= sin(x−pi) + 1
c) 2ctg(2pi − x) = 1 − ctg x
18 wrz 12:37
wredulus_pospolitus:
wskazowka −−− wzory redukcyjne
18 wrz 12:46
Piotr 10: Zastosuj wzory tutaj, wynikają one dokładnie ze wzorów redukcyjnych:
1.cosα=cosβ
α=B+2kπ ⋁ α= −β+2kπ
2. sinα=sinβ
α=β+2kπ ⋁ α=π − β+2kπ
3.tgα=tgβ
α=β+kπ
4. ctgα=ctgβ
α=β+kπ
18 wrz 12:49
pb: 1) cos x = cos(π−x)
cos x = sin x
cos x − sinx = 0
| 2 | | √2 | | √2 | |
| ( |
| cos x − |
| sin x ) = 0 |
| √2 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 13:34
pb: wzor na sin(α−β)
w 2 tez sie przyda
18 wrz 13:35
asdf: a i b mozna graficznie − chyba najszybciej.
18 wrz 13:36
Piotr 10: pb cos(π−x)≠sinx
18 wrz 13:39
pb: lub od razu widac, ze cos x = sin x dla π/4
18 wrz 13:40
pb: aa tak, pi to 180, przepraszam
18 wrz 13:40
pb: to masz cos ( 180 − x ) = − cos x
18 wrz 13:42
pb: czyli cos x = 0
18 wrz 13:42
Piotr 10:
18 wrz 13:49
Farquad: 1) jak zastosowałem wzor to mi wyszlo:
x=pi/2 + 2*k*pi lub x= −pi + x + 2*k*pi => 0=−pi <=> sprzeczność.
Co robie zle? help
18 wrz 17:50
Farquad: up
18 wrz 17:56
Farquad: proszę, niech ktoś odpisze
18 wrz 18:16
pb: no w 1 jest
| | π | |
cos x = 0 to x = |
| + kπ , k ∊ |
| | 2 | |
2) sin ( 180 − a ) = sin a
18 wrz 18:19
Farquad: skad wiadomo ze x=0?
18 wrz 18:37
Farquad: *cosx=0?
18 wrz 18:38
Farquad: przecież nie wiadomo czy x należy do zbioru (0,pi/2)
18 wrz 18:40