prawdopodobienstwo
zadanie: Rzucamy dwiema kostkami do gry. Niech P(n) bedzie prawdopodobienstwem,
ze suma liczb oczek wyrzuconych na obu kostkach jest
równa n, natomiast Q(n) niech bedzie prawdopodobienstwem, ze ta suma
jest wieksza od n. Czy wtedy
a) P(6)=Q(7) ;
b) P(8)=Q(8) ;
c) P(10)=Q(10) ;
d) P(7)=Q(9) ?
IΩI=36
a co dalej?
18 wrz 12:05
Nienor: n=6 liczysz P(n) i Q(n)
n=7liczysz P(n) i Q(n)
I powinieneś coś zauważyć, co sprawi, że nie musisz liczyć wszystkiego, jeśli nie to liczysz do
końca i zaznaczasz odpowiedź
18 wrz 12:17
wredulus_pospolitus:
jak to co dalej
obliczasz
P(6) = ...
Q(7) = ...
itd.
wskazówka:
P(n) największe będzie dla P(7)
Q(n) maleje wraz ze wzrostem n
18 wrz 12:17
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
a) { ( 1; 5),(2;4),(3;3),(4;2),(5;1) }
więc
{(2; 6),( 3;5),(3;6),(4;4),(4;5),(4;6),(5;3),(5;4),(5;5),(5;6),(6;2),(6;3),(6;4),(6;5),(6;6)}
więc
P( 6) ≠ Q(7)
Analogicznie sprawdzamy podpunkty b), c) d)
18 wrz 12:23
zadanie: dziekuje
18 wrz 12:50