ile liczb czterocyfrowych można zapisać za pomocą cyfr
kamil: ile liczb czterocyfrowych można zapisać za pomocą cyfr
A)1,2,3,4,5
B) 0,1,2,3,4
Proszę o wytłumaczenie
18 wrz 11:36
Tadeusz:
reguła mnożenia ... −
18 wrz 11:57
Basia:
jeżeli cyfry mogą się powtarzać to
|A| = 5*5*5*5 = 54
|B| = 4*5*5*5 = 4*53 bo na pierwszym miejscu nie możesz postawić 0
jeżeli nie mogą się powtarzać to
|A| = 5*4*3*2 = 5!
|B| = 4*4*3*2 = 4*4!
18 wrz 12:02
kamil: Ile liczb czterocyfrowych można zapisać za pomocą cyfr:
a) 1,2,3,4
b) 0,1,2,3
powtarzać
a) 4*4*4*4= 256
b) 3*4*4*4 = 192
nie powtarzać
a) 4*3*2*1 = 4!
b) 3*3*2*1 = 3*3!
ok?
18 wrz 13:59
kamil: i jeszcze jedno pytanie co nam wyjdzie jezeli odejmiemy P4 − P3? jaki zbior
18 wrz 14:20