równania z wartością bezwzględną
orzel: Jak najszybciej rozwiązać takie równanie:
||x−3|+|x+7||=12?
18 wrz 11:23
ZKS:
||x − 3| + |x + 7|| = 12
Równanie to jest równoważne równaniu
|x − 3| + |x + 7| = 12
teraz albo rysujesz funkcje
y = |x − 3| oraz y = 12 − |x + 7|
lub rozwiązujesz na przedziałach równanie kiedy
1o x ∊ (−∞ ; −7) ; 2o x ∊ [7 ; 3) ; 3o x ∊ [3 ; ∞).
18 wrz 11:29
PW: To polecenie kategoryczne, czy zapytanie?
18 wrz 11:29
orzel: PW: Zapytanie

.
ZKS: Chciałbym wyjaśnić jeszcze jedno, piszesz, że
"Równanie to jest równoważne równaniu |x − 3| + |x + 7| = 12"
Rozumiem, że wynika to z tego, że skoro prawa strona równania jest dodatnia, to lewa też musi
być dodatnia? Pytanie na poziomie przedszkola, wiem, ale wolę zapytać niż potem się wygłupić.
18 wrz 11:36
ZKS:
Tak dokładnie.
18 wrz 11:38
orzel: Dzięki za pomoc.
18 wrz 11:39
ZKS:
Ale bardziej chodzi o to że to lewa strona równania jest nieujemna więc i prawa strona
też musi być nieujemna.
18 wrz 11:39
PW: Lewa strona jest nieujemna z definicji (jest wartością bezwzględną pewnej liczby, która jest
sumą dwóch wartości bezwzględnych), Precyzyjny wywód:
(|x−3|≥0 ⋀ |x+7|≥0) ⇒ |x−3|+|x+7|≥0 ⇒ ||x−3|+|x+7|| = |x−3|+|x+7|
18 wrz 11:44
PW: ZKS , uszanowanie. Przepraszam, że się wtrąciłem. Wolno piszę, wiec już po herbacie.
18 wrz 11:46
ZKS:
PW pisz śmiało i nie przepraszaj bo nie masz za co. Dobrze że piszesz teraz
orzel będzie już wszystko wiedział i rozumiał.
18 wrz 12:06