matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij nierówność.
jasiek:
1
+log
8
4
√
3
<2
log
3
4
18 wrz 09:42
Basia:
1
+ log
8
4
√
3
=
log
3
4
log
4
3 + log
8
4
√
3
=
log
2
3
log
2
4
√
3
+
=
log
2
4
log
2
8
log
2
3
log24
√
3
+
=
2
3
log
2
3
1/2
+ log
2
(4
√
3
)
1/3
= log
2
[3
1/2
*4
1/3
*3
1/3
] = log
2
[3
4/6
*4
1/3
] = log
2
[3
2/3
*4
1/3
]
<
log
2
[4
2/3
*4
1/3
] = log
2
4 = 2
18 wrz 09:53