wielomian
fiat: | | (3x−1)2−1 | |
Po przekształceniu równania |
| =0 po jego prawej stronie otrzymamy? |
| | 3x−2 | |
Tu pojawia się problem. Mnożąc przez 3x−2, po prawej chyba powinno pozostać 0? a takiej
odpowiedzi nie ma..
17 wrz 22:43
Piotr:
powinno. ale oni zapewne rozbili ułamek.
17 wrz 22:45
fiat: Jak to rozwiązać?
17 wrz 22:46
Piotr:
ojej mogę tylko się domyślać. podaj odpowiedzi.
17 wrz 22:47
Basia:
3x−2≠0
x ≠ 23
(3x−1)2 − 1 = 0
(3x−1)2 = 1
3x−1 = 1 lub 3x−1 = −1
3x=2 lub 3x=0
x=23 odpada lub x=0
może o to co na czerwono im chodzi ?
17 wrz 22:47
fiat: A. 3x−2 B. 3x C. 3x−1 D. 6x
17 wrz 22:48
bezendu:
| (3x−1)2−1 | | (3x−2)3x | |
| = |
| =3x wzór skr mnożenia a 2−b 2 się kłania  |
| 3x−2 | | (3x−2) | |
17 wrz 22:50
Basia: no to
po lewej , a nie po prawej
3x = 0
17 wrz 22:51
Basia: chyba, że ono ma mordkę i dwie łapki

mordką się do nas odwraca, wtedy 3x to jego prawa
tyle jak długo żyję (a długo to już trwa) o takiej interpretacji nie słyszałam
17 wrz 22:53
Piotr:
17 wrz 22:54
fiat: Dziękuję za pomoc
17 wrz 22:54
bezendu:
Basia jeszcze wszystko przed Tobą
17 wrz 22:55
Basia: pewnie; równanie też człowiek, dlaczego ma nie mieć mordki i łapek
17 wrz 22:57
bezendu:
17 wrz 22:58